BEWUSTZIJN

Over de term bewustzijn wordt nogal eens geheimzinnig gedaan, maar dat is helemaal nergens voor nodig. Bewustzijn is gewoon letterlijk wat het zegt ‘bewust zijn’. Het is een samenvoeging van de woorden ‘bewust’ en ‘zijn’.

‘Zijn’ is gewoon ‘zijn’. Dat is niet iets wat je kunt doen: ‘zijn’ gebeurt gewoon. Je daar bewust van zijn kun je wel doen. Bewustzijn is dus gewoon je bewust zijn van zijn. En klaar!

Waar bewust zijn is kan De Grote Verpester nooit ongezien zijn gang gaan.

Laat je niks aanpraten: er is niets zweverig aan zijn. Wat kan er concreter zijn dan zijn? Het is het enige wat er is. Je bent je er alleen bewust van of niet. Zijn is iets wat voortdurend plaatsvindt, ook zonder dat je je er bewust van bent. Pas als je je van dat zijn bewust bent, spreek je van bewust zijn. Je kunt het op ieder moment bewust zijn behalve als je slaapt of als je op een andere manier buiten bewust zijn bent.

ZIJN

Wanneer je je bewust bent van zijn, dan ben je daarin volstrekt alleen en uniek. Niemand beleeft dat zijn immers zoals jij. Alles wat je meemaakt, vindt binnen dat zijn plaats. Wanneer je samen met een vriend naar een stoel kijkt dan vinden zowel die vriend als die stoel plaats binnen jouw zijn. Ook je ego vindt plaats binnen jouw zijn.

Eigenlijk is er niets wat niet binnen jouw zijn plaatsvindt. Daarom is het zo belangrijk dat je je bewust bent van zijn. Ben je niet bewust van dat zijn, dan kan je ego ongezien zijn gang gaan. Ben je wel bewust van dat zijn, dan zie je waar dat ego je probeert te saboteren.

Wanneer je je heel erg bewust bent van zijn, dan zul je in een ruimer bewustzijn verkeren dan iemand die zich minder of zelfs helemaal niet bewust is van zijn.

Soms fladder je maar wat door de dag: dan wil je dit, dan wil je dat, dan voel je je zus en dan voel je je weer zo. Het lukt niet om die dag bewust te zijn: je doet maar wat.

Soms is er juist eenheid in de dag; je gedachten en gevoelens zijn meer constant, je weet wat er gebeurt en wat je doet en je bent daardoor rustiger. Je bent je meer bewust van wat er gebeurt, je bent je meer bewust van zijn.

BEWUST ZIJN

Wanneer je in een laag bewustzijn verkeert, of er is helemaal geen bewustzijn, dan ben je letterlijk niet bewust van zijn: je ego kan ongezien zijn gang gaan, dus al je motieven zullen vooral uit egoïsme voortkomen. Je wordt geleefd door allerlei lusten en driften, waartussen je de hele dag heen en weer wordt geslingerd. Emoties worden nauwelijks of niet onder controle gehouden.

Bij een heel laag bewustzijn, ben je waarschijnlijk alleen maar bezig met primaire lustbeleving zoals eten, drinken, seks, gamen of televisie kijken. Je wordt geleefd door je ego en je hebt het niet in de gaten.

Wanneer je in een ruimer bewustzijn verkeert, dan is er een hogere mate van zelfbewustzijn. Je bent je meer bewust van jezelf en hoe je in elkaar steekt. Je hebt je ego al een beetje of zelfs al helemaal gezien, waardoor je empathische vermogens groter zijn.

Doordat je meer zelfinzicht hebt, kun je je beter inleven in andere mensen. Je hebt je emoties beter onder controle en je geeft minder of geen gehoor aan lustbeleving. De kans is groot dat je wat rustiger in je vel zit en gelukkiger bent.

ZELFBEWUSTZIJN

De mate van zelfbewustzijn geeft aan hoe bewust je bent van jezelf. Bij een hoog zelfbewustzijn, ben je in staat om naar je ego te kijken (zelfreflectie) en bij en laag zelfbewustzijn, lukt dat niet. Bewust zijn en zelfbewustzijn kun je aanleren en het is daarom een volkomen raadsel dat deze waardevolle vaardigheid in onze samenleving in geen enkel onderwijs programma voorkomt.

Het is niet moeilijk. Je hoeft je alleen maar bewust te zijn van zijn. Dat gebeurt op ieder moment dat je je daar bewust van bent. Om bewust te zijn hoef je niet in meditatiehouding op een kussentje te zitten: op elk moment dat je wakker bent kun je bewust zijn van zijn.

Ook nu kun je bewust zijn van zijn, probeer maar. Je zit of ligt of staat dit te lezen en je bent je bewust van zijn: van het totaal aan ervaringen en indrukken dat je nu beleeft.

Kun je genieten van puur zijn? Zonder dat er eerst iets moet gebeuren? Gewoon nu genieten van zijn? Probeer het eens uit, want dat is de bedoeling: dat je in het nu geniet van zijn. Al ‘het andere’ komt eruit voort.

RUST

Wanneer je vaker bewust bent van zijn, dan zul je opmerken dat er in dat zijn een soort rust ligt. Zelfs tijdens de meest hectische situaties, zoals op een houseparty of in een drukke stad, kun je een soort kalmte opmerken die overal onderdoor ligt.

Wanneer je hier steeds vaker op intuned, zul je automatisch rustiger worden en steeds minder de neiging hebben om overal meteen op te reageren. Je laat het zijn gewoon gebeuren en neemt er minder deel aan en bent er vaker getuige van.

Mocht je bewust zijn verder willen onderzoeken, dan kun je besluiten om te gaan mediteren. Onthou dat er geen enkele voorwaarde bestaat om bewust te zijn, anders dan dat je er gewoon van bewust bent.

Je kunt in een gewaad op een kleedje zitten en uren bewust zijn, maar je kunt het ook doen als je in de file staat of in de rij bij de supermarkt. Meditatie helpt om de ervaring van zijn verder te verdiepen. Om te beginnen zou je mindfulness kunnen overwegen. Wil je jezelf nog beter leren kennen dan kan Vipassana meditatie een uitkomst bieden.

Meer over bewust zijn hier